360 Degrees
Aan het uitgestrekte IJ in Amsterdam ligt 360 Degrees, het sluitstuk van de Grasweg. Het nieuwe gebouw ligt recht tegenover ons stedenbouwkundig plan Cityplot Buiksloterham. Het ontwerp is integraal ontwikkeld met Cityplot en deelt dezelfde ambities op het gebied van flexibiliteit, circulariteit en sociale duurzaamheid. Als hoogste en grootste bouwwerk in het gebied vormt het gebouw een sculpturaal symbool van hergebruik — niet alleen vanuit de omgeving, maar ook vanaf het water en het stadscentrum aan de overkant.
In samenwerking met StoneCycling ontwikkelden we een nieuwe serie zogeheten WasteBasedBricks®, waarin geselecteerd sloopafval wordt geüpcycled naar hoogwaardige bouwstenen. Met deze stenen konden we in het ontwerp voor 360 Degrees in totaal ruim 152 ton sloopafval opnieuw inzetten.
Door twee torenvolumes op een sculpturale basis te zetten, geven we het gebouw een robuuste, maar vriendelijke uitstraling en verbinden we het met het kleinschaliger Cityplot Buiksloterham, dat direct aan de overkant van het water ligt. De bewoners van de 110 appartementen van 360 Degrees hebben toegang tot dit water vanaf de collectief toegankelijke pier, die in de toekomst wordt uitgebreid met voetgangersbruggen over het Tolhuiskanaal. Aan de straatzijde biedt de begane grond ruimte aan nieuwe retail en horeca voor de wijk in ontwikkeling.
We stelden onszelf de ambitie om een alzijdig woongebouw te ontwerpen, dat vanuit elk perspectief een andere expressie heeft en reageert op de verschillende buurten in het gebied. Om aan te sluiten bij de omliggende gebouwen kozen we ervoor om niet één massief volume te creëren, maar om het gebouw op te splitsen in een 'tweeling' van torens die samenkomen via een aftrappend podium. Het geleidelijke kleurverloop in de gevel versterkt dit principe.
Door de torens diagonaal tegenover elkaar te plaatsen krijgt het gebouw het veranderlijke silhouet en ontstaan onbelemmerde uitzichten vanuit elk appartement. Alle woningen op het podium hebben ruime buitenruimtes die grenzen aan daktuinen en hebben een zonnige oriëntatie of een oriëntatie op het Tolhuiskanaal.
Een geleidelijke vergroting van de raamopeningen geeft het gebouw een luchtigere uitstraling naarmate het hoger wordt. Door de twee bewonersentrees volledig te omsluiten met glazen wanden, hebben we ervoor gezorgd dat ook de stenen muren die binnen doorlopen te zien zijn vanaf de straat. Binnenin 360 Degrees is een deel van de stenen in een doorgezaagde versie toegepast, waarmee het sloopafval letterlijk zichtbaar wordt.
Oplevering | 2023 |
Projectteam | Albert Herder, Vincent van der Klei, Metin van Zijl, Arie van der Neut, Joost Maatkamp, Ania Bozek, Laura Berasaluce, Erik Hoogendam, Rutger van der Meer |
Opdrachtgever | Amvest |
Fotograaf | Sebastian van Damme |